10 tips om zelf je eigen natuurlijke plantenvoeding te maken

Elke tuinliefhebber weet dat de juiste plantenvoeding heel belangrijk is om een tuin te krijgen waar alle planten er gezond bij zullen staan. Het geven van plantenvoeding is heel belangrijk omdat de bodem waarin de meeste planten in staan niet over alle benodigde voedingsstoffen zoals calcium beschikt. Door het planten op dezelfde bodem voor een lange periode vindt er ook selectieve verarming plaats van bepaalde stoffen die de planten het meest nodig hebben. Ik kies er wel altijd voor om liever zelf  de plantenvoeding te maken in plaats van naar de winkel te stappen. Zo bespaar ik niet alleen op de aanschafkosten, maar weet ik ook net alle zekerheid dat alles volledig biologisch is en de grond er niet vervuild van gaat raken. Met onderstaande 10 tips om zelf je eigen plantenvoeding te maken zal je voortaan zeker in staat zijn alle benodigde stoffen voor jouw planten zelf te kunnen maken:

  • Maak je eigen brandnetelthee. Brandnetels bevatten veel stikstof en is deze nodig om onder andere de groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat de bladeren volledig kunnen uitgroeien. Je gooit wat fijngehakte brandnetels in een emmer water en laat het de hele avond staan. Verwijder de brandnetels door het water met een doek als filter uit de emmer te schenken. Je kunt het aftreksel in flessen bewaren en afhankelijk van de behoefte ernaar gebruiken.
  • Wat dacht je van calcium afkomstig van eierschalen? De schaal van een ei bestaat namelijk bijna geheel uit calcium en is dit een onmisbaar bestanddeel voor bepaalde plantsoorten. Doe gewoon wat van de gebroken schalen rondom de plant en zal de schaal langzaam worden opgelost.
  • Bekijk de opties om zelf een composthoop te maken. Dit is natuurlijk niet bij een ieder mogelijk, maar is deze manier van plantenvoeding maken wel één van de meest effectieve. Voor degenen die de ruimte er niet voor hebben is het soms mogelijk bij de locale gemeente compost te halen.
  • Kweek je konijnen of duiven? De mest afkomstig van deze huisdieren is ook geschikt om te gebruiken voor jouw planten. Wees bij duivenmest wel heel voorzichtig bij het toedienen omdat het vrij sterk is en de planten erdoor kunnen “verbranden”.
  • As afkomstig van verbrand natuurhout. De as bevat een concentratie van nagenoeg alle benodigde voedingsstoffen voor de plant. Wees wel heel voorzichtig bij het verbranden van de houtkrullen.
  • Het kookwater van groenten. Het is bij een ieder bekend dat bij het koken van groenten een groot deel van de aanwezige voedingsstoffen in het kookwater terecht komen. Je kunt daar heel handig op inspelen door het water te gieten in jouw plantenpotten.
  • Gebruikte theezakjes. Thee bevat van nature al heel wat stoffen die de plantengroei bevorderen. Je kunt de inhoudt uit de gebruikte theezakjes halen en die door de potgrond heen mengen.
  • Alle biologisch afval voldoet als plantenvoeding, zo ook restant koffie dat je uit het filter verwijdert. Net als bij de thee kan je de koffie gewoon door de grond mengen en dien je er wel op te letten dat je niet te veel van de koffie en thee door de grond zal mengen.
  • Maak een cocktail voor jouw planten. Van alle restjes organisch afval die je in de keuken hebt verzameld zoals schillen of groentenafval kun je een eigen plantencocktail maken door alles in een blender te doen en fijn te mengen. Het gaat hiet dus wel om vers afval en hoef je dus niet voor nare luchtjes te vrezen.
  • Voor degenen met genoeg ruimte kan er altijd een bak worden geplaatst waarin een aftreksel wordt gemaakt van alle biologisch afvalmateriaal. Je plaatst alles samen met wat water in de bak en laat alles gewoon voor een paar dagen “trekken”. Het water met de daarin opgeloste voedingsstoffen kan je vervolgens gewoon over de plantjes heen gieten.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om zelf jouw plantenvoeding te maken, ongeacht de grote van jouw tuin. Hou er wel altijd rekening mee dat teveel nooit goed is en je de juiste balans zal moeten vinden voor het toedienen van de juiste hoeveelheid voeding.

 

Geplaatst in Tuinonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *