De laatste tuintrends die je zeker moet weten

Als tuinliefhebber wil je zeker ook dat er wat dynamiek zit in jouw tuin en het niet steeds hetzelfde eruit blijft zien. Een groot deel van het plezier dat in het tuinieren zit komt ook door het steeds brengen van veranderingen en zo ervoor te zorgen dat er steeds wel iets nieuws te vinden is in de tuin. Ik probeer daarom ook altijd voor te zorgen de laatste trends op het gebied van tuinieren te weten te komen en ervoor te zorgen die zoveel als mogelijk op mijn eigen tuin toe te passen. Zo zorg ik steeds voor variatie en blijft het voor mij een plezier om steeds in de tuin bezig te zijn.

Probeer eens wat meer bloemkleuren te combineren

Een tuin moet er fleurig uitzien en is het daarom een goed idee om ervoor te zorgen verschillende bloemen en planten met elkaar te combineren. Volgens de laatste trend zijn het fel gekleurde bloemen die een tuin weer een apart aanzicht geven. Let er wel op dat er sprake is van mooie combinaties en kijk je ook direct hoe de gekozen kleuren te combineren met het tuinmeubilair…..

Lees verder

tuinaanleg

Bereid je tuin voor op de zomer met deze tips

De kans bestaat dat je iemand op internet of sociale media foto’s van hun zomerfeestje in hun achtertuin hebt zien posten. Je ziet ze de tijd nemen om te ontspannen en de vruchten of gewassen te eten die op hun stuk land zijn gegroeid. Ook zie je dat ze een zithoek hebben waar ze met hun vrienden en familie kunnen lezen of eten. Je kunt direct je dromen werkelijkheid laten worden, want je kunt de complete tuinaanleg in Amstelveen laten uitvoeren door professionals in te huren. Ze helpen je om je droomtuin te realiseren voordat de zomer begint. Omdat ze professionals zijn, kunnen ze je ook andere voordelen bieden waarover dit artikel je zal vertellen.

Laat het composteren voor je regelen

Het composteren van organisch afval uit keuken en tuin met de hulp van professionele hoveniers is mogelijk. Het is gunstig voor het ecosysteem, de natuur en je tuin als geheel. Je kunt zelfs geld besparen op je tuinkosten, omdat je geen kunstmest hoeft te kopen om de groei van je planten te bevorderen. Ze zullen het organische afval een jaar laten ontbinden voordat ze het gebruiken als een substraat rond de basis van planten in je tuin en moestuinen. Zo is de mest voor de volgende zomer klaar.

Ze knippen dode bladeren of struiken voor je weg

Misschien heb je binnenkort wel een zomers feestje in je tuin. Er zijn echter genoeg veel bladeren en bloemen in je tuin. Huur daarom professionele hoveniers in om je planten te snoeien. Ze kennen de beste manier om je planten te snijden en vorm te geven, die essentieel zijn om de gezondheid en het uiterlijk van je planten te verbeteren. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je planten tijdens en na je zomerfeest een slechte indruk achterlaten.

Ze weten welke dieren geschikt zijn om te houden

Dieren worden door veel nieuwe tuiniers als negatief gezien; insecten en hun larven ontbladeren planten, vogels consumeren de vruchten en muizen kunnen aan je erwten- en bonen zaden knabbelen. Maar dieren in het wild kunnen nuttig zijn in je tuin. Slakken, maar ook bladluizen en rupsen, behoren tot het ongedierte waar vogels in de tuin op jagen. Bijen bestuiven de gewassen die we eten. Een tuin zou niet half zo aangenaam zijn als er geen dieren zouden zijn. De tuinmannen zullen ervoor zorgen dat de dieren in je tuin je zomerfeest niet zullen verstoren. Als je wilt dat ze dit allemaal voor je doen, moet je nu op internet naar professionele tuiniers zoeken!

Hoe onderhoud je een compressor? 

Niet iedereen heeft een compressor in huis, maar eigenlijk zou je er eens naar moeten kijken als je nog geen compressor in je bezit hebt. Je kunt namelijk ontzettend veel dingen doen in en rondom huis waar een compressor jouw handigste hulpmiddel bij is. Een compressor die perst lucht samen en je kunt dit gedoseerd weer loslaten bij jouw klus, denk bijvoorbeeld bij het oppompen van banden, maar je kunt er nog veel meer mee, meer dan jij misschien wel zou denken. Je kunt je compressor namelijk gebruiken voor slopen, boren, zandstralen, voor het verf spuiten, slijpen of voor nog meer andere klussen. Omdat de compressor zo multifunctioneel is, is het ook erg belangrijk om voor goed compressor onderhoud te zorgen, zodat jouw gereedschap het het langste volhoudt en jou zo lang mogelijk kan blijven helpen. Een compressor is ook wel te vergelijken met een persluchtsysteem.

Olie nodig of niet?

Voordat je aan het onderhoud begint, is het goed om nog even zeker te weten welke soort compressor je hebt: Heb je een compressor die oliegesmeerd is of heb je een compressor die geen olie nodig heeft? Het is daarom ook goed om de gebruiksaanwijzing van jouw compressor goed te bewaren om eventuele tips en trics uit te halen. Wanneer jij erachter bent dat jouw compressor olie gebruikt, is het goed om sowieso even het oliepeil te controleren. Dit kun je doen door op het oliepeilglas te kijken of de wijzer tussen de twee streepjes staat, dit betekent namelijk de minimale en de maximale hoeveelheid. Wanneer je ziet dat de wijzer nog voor het ene streepje staat, is het oliepeil te laag en is het belangrijk om deze met behulp van een trechtertje weer bij te vullen. Bekijk goed welke olie er al in je compressor gebruikt is, zodat je deze opnieuw kunt gebruiken. 

Vocht verwijderen

Zoals al eerder beschreven, wordt de lucht in een compressor samengeperst en doordat dit gebeurt, ontstaat er condens, dit is wanneer een vloeistof van gas of damp naar vloeibaar verandert. Dit vloeibare water loopt in het reservoir en daarom is het belangrijk om deze zo af en toe even te legen om te voorkomen dat het reservoir te vol loopt en je wil voorkomen dat er teveel vocht in blijft staan, omdat dit kan zorgen voor roestvorming en door die roestvorming kunnen vervolgens hele kleine gaatjes ontstaan en die wil je niet, omdat deze voor onveilige situaties zouden kunnen gaan zorgen. Onder aan de compressor zit een klein kraantje die je open kunt draaien om de vloeistof weg te kunnen laten lopen, hier kan wat roest bij in zitten, dus zorg voor een bakje, zodat het niet in je vloer trekt. 

Controleren is belangrijk

Ongeacht of je een compressor hebt die olie verbruikt of niet, is het wel belangrijk om de luchtfilters te controleren. Deze kun je vaak zo uit je compressor draaien of heb je er een schroevendraaier voor nodig, maar wanneer je deze uit de compressor gehaald hebt, is het belangrijk om deze stof en vuilvrij te maken door er bijvoorbeeld even op te blazen. Wanneer je ziet dat het vuil er niet vanaf gaat, is het tijd voor een nieuwe luchtfilter. Controleer daarnaast de aandrijfriem, wanneer je weet dat jouw compressor hier gebruik van maakt. 

Venijnboom

Alles over de venijnboom

Bij het lezen van de naam venijnboom denkt u natuurlijk: wat is dat voor een benaming? De venijnboom is een ander benaming voor de taxus Baccata, een bekende coniferensoort. De naam komt voort uit het feit dat het giftig is voor mensen en dieren bij inname. Het bevat een giftige stof dat taxol heet. Aan de venijnboom groeien besjes die verleidelijk kunnen zijn voor met name jonge kinderen en dieren. Dat geldt overigens niet voor vogels. Hun verteringssysteem werkt anders en ze zijn dol op de besjes die de Taxus voortbrengt. Ondanks de misschien afschrikwekkende naam is de venijnboom een prachtige heester die zeer geschikt is om hagen mee te vormen.

De kenmerken van een venijnboom

Een venijnboom heeft heel veel voordelen. Het is winterhard en kan op iedere standplaats worden aangeplant. Het heeft glanzende naalden die zo’n anderhalve centimeter lang zijn. Door de dichte begroeiing biedt het veel beschutting en zorgt het er tevens voor dat inkijk in de tuin nagenoeg onmogelijk is. Het kan uitgroeien tot grote hoogte, namelijk wel 4 meter. Niet alleen als hoge haag kan de venijnboom de tuin sieren, ook een lage haag ermee vormen staat prachtig. Wilt u de Taxus solitair aanplanten? Ook dat kan natuurlijk. Het is in iedere vorm te snoeien. Eénmaal per jaar snoeien houdt de venijnboom in topconditie. Het snoeiafval wordt in diverse gemeentes ingezameld. De venijnboom bevat namelijk stoffen die gebruikt worden bij de behandeling van diverse soorten kanker. Dit bewijst maar weer dat het lang niet zo venijnig is als de naam doet vermoeden.

Venijnboom aanplanten als haag

De venijnboom is het gehele jaar door aan te planten, behalve tijdens een vorstperiode. De standplaats maakt dus niet zoveel uit maar de bodem moet wel goed doorlatend zijn. De venijnboom houdt namelijk niet van natte voeten wat wortelrot kan veroorzaken. Plant het niet te diep in de grond, alleen de kluit is voldoende. Afhankelijk van de hoogte plant u de venijnboom op een bepaalde afstand van elkaar waardoor er een dichte haag ontstaat. Om een idee te geven: zijn ze 100 tot 120 centimeter hoog? Dan hebt u 3 venijnbomen per strekkende meter nodig.

Bron afbeelding van Annette Meyer via Pixabay

Ilex crenata Caroline Upright

Ilex crenata Caroline Upright voor een haag

De Ilex crenata Caroline Upright is met recht een oersterke, prachtige plant waar u altijd van zult genieten. Of het nu aangeplant wordt als haag, solitair of in een pot op het terras staat: het steelt altijd de show. De Caroline Upright is winterhard waardoor het hele jaar door de plant een groen karakter heeft. Wat ook een groot voordeel is: u kunt het alle jaargetijden aanplanten, behalve tijdens een vorstperiode. Wanneer u dus zin hebt om in de tuin aan de slag te gaan om veranderingen door te voeren plant u de Caroline Upright aan, ongeacht of het nu zomer of winter is. Waar u maar wilt, want de Ilex crenata Caroline Upright kan op iedere standplaats staan.

Uiterlijk van de Ilex crenata Caroline Upright

De Ilex crenata Caroline Upright heeft kleine, bolvormige blaadjes in een frisgroene kleur. Het wordt gemiddeld zo’n 2 meter hoog en groeit 20 tot 30 centimeter per jaar. In het voorjaar verschijnen er kleinschalige, witte bloemetjes aan de Caroline Upright. Het kent een opgaande groei wat betekent dat het goede vertakkingen heeft en mooi vol van vorm is. Om de groei te stimuleren en het goed in vorm te houden moet de Ilex crenata Caroline Upright 2x per jaar worden gesnoeid. De beste maanden hiervoor zijn mei en september, dus voor en na de zomer. Kies hiervoor een bewolkte en niet al te warme dag uit. Hierdoor is er nagenoeg geen kans op verbranding van de blaadjes.

Ilex crenata Caroline Upright aanplanten

De Caroline Upright houdt van een goed doorlatende bodem. Wanneer u het een goede start wilt geven kunt u wat rododendrongrond tijdens het aanplanten toevoegen. Om een perfect strakke haag te realiseren spant u een hulplijntje. Wanneer u langs dit lijntje de Ilex crenata Caroline Upright aanplant staan ze allemaal keurig in het gelid. Direct na het aanplanten geeft u de planten water. Dit herhaalt u de eerste periode regelmatig. Omdat de Caroline Upright niet al te diep wortelt in de bodem hebben deze voldoende vocht nodig. Ook in droge periodes verlangt de heester extra water. Wanneer u deze tips ter harte neemt kunt u jarenlang genieten van de fraaie Ilex crenata Caroline Upright.

Bron afbeelding van _Alicja_ via Pixabay

Tuinmannen

Tuinmannen doen meer dan je denkt

De werkzaamheden van een tuinman lopen ontzettend uiteen. Wist je dat je een tuinman kunt inschakelen voor boomverzorging en het plaatsen van een tuinhuis? In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van een tuinman!

Tuinontwerp

Je kunt een tuinman inhuren voor het maken van een tuinontwerp. Het maken van een tuinontwerp kan voor iedere tuin: of het nu gaat om een voor- of achtertuin. Ook het formaat van de tuin maakt niet uit.

Het grootste voordeel van het laten maken van een tuinontwerp is dat je een mooie, maar praktische tuin krijgt. Er is ruimte voor al je ideeën en dankzij de tuinman word je voorzien van waardevolle adviezen en gaat de leefbaarheid niet verloren. Je krijgt een tekening op schaal met een uitgebreid kostenoverzicht.

Tuinaanleg

Ben jij toe aan een nieuwe tuin of is je tuinontwerp klaar om gerealiseerd te worden? Schakel dan een tuinman in voor tuinaanleg. Tuinaanleg bestaat uit veel meer werkzaamheden dan alleen het planten van groen. Tuinmannen voeren bij aanleg de volgende werkzaamheden uit:

 • Het verwijderen van de oude tuin.
 • Grondwerken voor paden, terrassen, bomen, het gazon en borders.
 • Het leggen van kabels en leidingen voor verlichting, vijvers en/of een sproei installatie.
 • Het plaatsen van de schutting of andere omheining, en eventuele vlonders, pergola of tuinhuis.
 • Bestraten van de tuinpaden, het terras en eventueel de oprit.
 • Aanleggen van beplanting.

Tuinonderhoud

Ook voor tuinonderhoud kun je het beste een tuinman inschakelen, maar je kunt dit ook zelf doen. Tuinonderhoud is nodig voor iedere tuin en hiermee zorg je ervoor dat je tuin netjes en verzorgd blijft. Er zijn ontzettend veel werkzaamheden die onder tuinonderhoud vallen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van onkruid en het snoeien van heggen. Maar wat valt nog meer onder tuinonderhoud?

 • Gazon onderhoud: grasmaaien, verticuteren, kantjes snijden, klak strooien en bemesten.
 • Onkruid verwijderen en schoffelen.
 • Bomen, planten en struiken snoeien. Eventueel ook het kappen van bomen en het verwijderen van beplanting en bemesten.
 • Plagen bestrijden.
 • Reinigen van terrassen en tuinpaden.
 • Kleine klusjes: overleg met je tuinman wat hij nog meer voor je kan betekenen!

Het takenpakket van een tuinman is uitgebreider dan je denkt. Je kunt een tuinman voor veel verschillende werkzaamheden in je tuin inschakelen. Je hoeft dus helemaal niet een apart bedrijf in te huren om je terras te laten bestraten of een boom in je tuin te laten kappen.

Hovenier

Een hovenier vinden: tips

Heb jij een tuin maar geen groene vingers? Schakel dan een hovenier in! Een hovenier kan je tuin aanleggen en onderhouden. De zoektocht naar een geschikt hoveniersbedrijf kan soms best lastig zijn. Je wilt natuurlijk een goede prijs/kwaliteit verhouding. In dit artikel lees je handige tips om een geschikte hovenier te vinden.

1. Kies je voor een zzp’er of groot bedrijf?

Zowel een zzp’er als een groot bedrijf hebben verschillende voordelen. Baseer je keuze daarom op wat je precies wilt met je tuin en je budget. Het voordeel van een groot hoveniersbedrijf is dat zij alle specialismen in huis hebben. Zo kun je door hetzelfde bedrijf je tuin beplanten en bestraten. Je hoeft dus niet apart een stratenmaker in te schakelen. Zzp’ers zijn vaak goedkoper, omdat er geen kosten zijn voor bijvoorbeeld een kantoorpand.

2. Kijk naar de specialisatie van de hovenier

Het is al even kort benoemd, maar kijk bij het zoeken naar een hovenier ook naar hun specialisatie. Na een algemene opleiding specialiseren de meeste hoveniers zich in één richting. Bijvoorbeeld boomverzorging, tuinaanleg, tuinonderhoud, tuinontwerp of beplanting. Er zijn natuurlijk ook genoeg hoveniers zonder specialisatie. Een hovenier met specialisatie houdt zijn kennis goed bij en weet veel over zijn vak: de kwaliteit van de werkzaamheden liggen daardoor hoger.

3. Let op de locatie van het hoveniersbedrijf

De locatie van de hovenier heeft een grote invloed op de kosten. Iedere hovenier, of hoveniersbedrijf, rekent voorrijkosten. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar bij grotere projecten kunnen de kosten flink oplopen. Kies daarom voor een zzp’er of bedrijf bij jou uit de buurt. Zo hou je de voorrijkosten laag.

Het vinden van een hovenier bij jou uit de buurt is niet heel moeilijk. Woon je in Noord-Brabant? Bekijk bijvoorbeeld hier https://hovenier.website/noord-brabant/ een overzicht van alle hoveniers uit de provincie.

4. Kijk eventueel naar keurmerken

Net zoals bij vele andere branches, zijn er ook keurmerken voor hoveniers. De twee belangrijksten zijn Tuinkeur en Groenkeur. Het keurmerk biedt garantie op het gebied van professionaliteit en betrouwbaarheid. Naast de keurmerken is er ook de brancheverenging VHG, deze biedt garantie voor professionaliteit.

Wanneer een hovenier geen keurmerk heeft of niet is aangesloten bij de branchevereniging, betekent het niet dat deze hovenier niet goed is in zijn of haar vak. Vraag dan bijvoorbeeld om referenties of aanbevelingen.

Haagplant Japanse Kardinaalsmuts

Wanneer u op zoek bent naar bijzondere en oersterke planten voor in de tuin is de Japanse Kardinaalsmuts echt iets voor u. De belangrijkste kenmerken zijn de gekartelde randjes aan de langwerpige, donkergroene bladeren. De plant kent zijn oorsprong in Japan, waar het ook zijn naam aan te danken heeft. In dit oostelijk deel van de wereld heerst een zeeklimaat. Dat betekent dat het doorgaans koude winters kent. De Japanse Kardinaalsmuts is hier dus goed tegen bestand en daarmee uitermate geschikt voor ons Hollandse, wisselvallige klimaat. Groot voordeel hiervan is ook dat het, zelfs tijdens extreem koud weer, zijn prachtige bladeren niet verliest. De Japanse Kardinaalsmuts ‘Green Spire’ kan aangeplant worden als haag, in borders of als groepsbeplanting. Een mooie, krachtige plant waar u vele jaren tuinplezier aan zult beleven.

Compacte haag van Japanse Kardinaalsmuts

De Japanse Kardinaalsmuts wordt niet hoger dan 80 centimeter. Het kent een opgaande groei waarmee het zeer geschikt is om als erfafscheiding of tuinkamers aan te planten. De ‘Green Spire’ heeft goede vertakkingen waardoor de haag vol en dicht groeit. Behalve wanneer het vriest, kan de Japanse Kardinaalsmuts het hele jaar door worden aangeplant. Het hoeft niet te diep worden ingegraven, alleen de kluit is voldoende. Om de haagplant een goede start te geven kan er wat aanplantgrond met de uitgegraven aarde worden vermengd. Na het aanplanten direct een grote hoeveelheid water geven en de eerste periode blijven herhalen zorgt ervoor dat het direct een goede groei doormaakt. Bij warm weer kunt u het beste water geven in de vroege ochtenduren.

Onderhoudsvriendelijk

De Japanse Kardinaalsmuts heeft weinig onderhoud nodig. Zo is één keer per jaar snoeien voldoende, bij voorkeur in de maand april. Eigenlijk is alleen de bovenzijde toppen met een elektrische- of handheggenschaar voldoende. Doe dit niet tijdens een warme dag omdat er dan de kans bestaat dat de blaadjes verbranden. Omdat de Japanse Kardinaalsmuts van zichzelf een sterke plant is behoeft het niet extra te worden bijgemest. Is de bodem toch wat schraal dan kunt u een beetje organische mest rondom de kluit uitstrooien. Met minimaal onderhoud en verzorging hebt u aan de Japanse Kardinaalsmuts een prachtige toevoeging voor de tuin.

Bron: Japansekardinaalsmuts.nl

Het toepassen van betonnen opsluitbanden

Opsluitbanden zijn bedoeld om, zoals de naam al doet vermoeden, bepaalde zaken op te sluiten. Hierbij kunt u denken aan bestrating. Wanneer er geen opsluitbanden naast een oprit, op een trottoir of langs een klinkerweg liggen gaat de bestrating op den duur zwerven. Dit kan gebeuren onder invloed van neerslag en doordat er veelvuldig overheen gereden wordt. Door de druk gaat bestrating verschuiven waardoor er kieren en gaten ontstaan. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van opsluitbanden is dit nagenoeg onmogelijk en blijft de bestrating keurig op zijn plek liggen. Opsluitbanden worden ook wel betonbanden genoemd. Het materiaal is bestand tegen alle weersinvloeden en gaat niet scheuren, barsten of krimpen. Het heeft daardoor een zeer lange levensduur en is bovendien zeer duurzaam.

Opsluitbanden online kopen

Opsluitbanden kunt u bij vele bedrijven kopen. Maar wanneer u gaat voor goede en zeer betaalbare kwaliteit opsluitbanden moet u beslist eens een kijkje nemen op de site van Betongoed. Zoals de naam al weergeeft zijn ze gespecialiseerd in de verkoop van diverse betonproducten waaronder opsluitbanden. De banden zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en antraciet waardoor ze altijd mooi aansluiten bij bestrating. Ook kunt u kiezen voor verschillende hoogte – en breedtematen. De opsluitbanden hebben standaard een lengte van 100 centimeter. Ze zijn vervaardigd uit het allerbeste prefab beton waardoor ze een extreem lange levensduur hebben. Tegen een geringe meerprijs worden de scherp geprijsde opsluitbanden geleverd op iedere locatie in Nederland en België. Zelf ophalen in Lunteren, waar Betongoed is gevestigd, kan ook na het maken van een telefonische afspraak.

Opsluitbanden verwerken

Opsluitbanden kunt u laten leggen door een expert maar is ook heel goed zelf te doen. Hiervoor graaf je een geul van één meter breed. Zorg ervoor dat de geul diep genoeg is zodat het evenredig komt te liggen met het aansluitende straatwerk. Ook ligt de band, wanneer het diep in de grond ligt, zeer stevig op zijn plek. De opsluitbanden zijn nagenoeg naadloos tegen elkaar aan te plaatsen. Mochten er toch nog wat naden of kieren zichtbaar zijn vul dit dan op met zand. Tril het na het leggen even goed aan en de opsluitbanden kunnen geen kant meer op. Wilt u nog meer tips over het plaatsen van opsluitbanden? De experts van Betongoed beantwoorden al uw vragen.

Tuin laten aanleggen? De winter is hét moment!

Hoveniersbedrijven hadden het al jaren druk, maar sinds de eerste lockdown is het werk nog meer toegenomen. Mensen zitten immers thuis en doordat ze niet op vakantie gaan investeren ze hun geld in hun woning, waaronder de tuin. 

Het gevolg is dat de wachttijden voor het laten aanleggen van een nieuwe tuin tot ruim een half jaar kunnen oplopen. Wanneer je dus een nieuwe tuin wilt laten aanleggen is de winter hét moment. In de winter zijn mensen namelijk niet met hun tuin bezig, waardoor de beschikbaarheid bij hoveniersbedrijven beter is. Bovendien weet je dan zeker dat je het aankomende tuinseizoen van je nieuwe tuin kunt genieten.

Het begint met een tuinontwerp

Het laten aanleggen van een nieuwe tuin is voor veel mensen een leuk, maar ook een spannend moment. Want hoe weet je van tevoren of de nieuwe tuin aan je verwachtingen gaat voldoen? 

Daarom is het altijd aan te raden om, voordat de eerste schep de grond in gaat, een tuinontwerp te laten maken. Het liefst in 3D, want op die manier kun je een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en kun je ervaren of het idee voor je nieuwe tuin aansluit op je verwachtingen. De kans op teleurstellingen is dan eigenlijk praktisch uitgesloten.

Belangrijke aandachtspunten met betrekking tot tuinontwerp

 • Zorg voor voldoende zitruimte, ook voor visite.
 • Creëer voldoende speelruimte. Indien je een hond hebt, zorg dan ook dat die zijn eigen plekje krijgt om te spelen.
 • Schaduwrijke plekken. Je kunt deze plakken creëren met bijvoorbeeld een pergola, terrasoverkapping, parasol of zonnescherm.
 • Beperk het aantal vierkante meters dat je betegeld. Het regenwater kan dan beter weglopen en bovendien help je de natuur een handje doordat je met de planten schuilplaatsen en voedselbronnen voor dieren creëert. 
 • Zorg voor een goede mix tussen snelgroeiende en langzaam groeiende planten. Op die manier voorkom je dat je wekelijks in de tuin staat om de beplanting te snoeien.
 • Een ander aandachtspunt met betrekking tot de beplanting is dat het aan te raden is om een mix te maken van winterharde planten en seizoensplanten. Winterharde planten kunnen de lage temperaturen in de winter aan en behouden hun blad. Daardoor ziet je tuin er in de winter ook nog leuk uit.

Wat kost het laten aanleggen van een nieuwe tuin?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • De tuinmaterialen
 • Het aantal arbeidsuren en het arbeidsloon
 • Het tuinoppervlak

Toch is er een indicatie te gegeven voor de kosten van het aanleggen van een nieuwe tuin. Voor een gemiddelde tuin, dus de tuin van een rijtjeswoning, moet je rekening houden met bedragen van tussen de € 5.000,- en € 10.000,-.

Circulaire tuinen

Je kunt de kosten voor het aanleggen van een nieuwe tuin flink verlagen door tuinmaterialen te hergebruiken. Als je geen tuinmaterialen hebt die hergebruikt kunnen worden, kun je aan de hovenier vragen om gebruikte tuinmaterialen in te kopen en die in je tuin toe te passen. Hoveniers beschikken vaak over een groot netwerk, waardoor ze via partners eenvoudig aan materialen kunnen komen.

Als er in je nieuwe tuin veel gebruikte tuinmaterialen worden verwerkt, dan spreken we ook wel over een circulaire tuin. Circulaire tuinen zijn goed voor de natuur en voor je portemonnee. Er hoeven immers geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe tuinmaterialen te produceren. En doordat het om tweedehands tuinmaterialen gaat is de inkoopprijs een stuk lager dan die van nieuwe materialen. Circulaire tuinen zijn dus een echte win-win oplossing voor mens en natuur!

Opties voor een mooie, groene haag in de tuin

Planten van topkwaliteit uit eigen kwekerij die de troosteloze en zieke buxushaag in de tuin kunnen vervangen nodig? Deze kwekerij is hiervoor de uitkomst. Diverse soorten planten die tegen zeer betaalbare prijzen rechtstreeks uit de eigen kwekerij komen met een snelle levertijd en uiterst zorgvuldig verpakt. In diverse maten zodat u altijd de geschikte buxusvervanger die past bij uw tuininvulling. Of het nu gaat om een laag haagje als erfafscheiding met de buren of een hoge haag in de achtertuin zodat u, direct na het aanplanten, ongestoord van uw privacy kunt genieten. Bekijk de site van de Buxusvervanger.nl en maak een keuze uit het ruime aanbod. Liever eerst wat extra informatie of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Schroom niet en bel of mail waarbij u door de ervaren medewerkers snel en vakkundig wordt geholpen.

 

Diverse winterharde planten

Er zijn diverse soorten haagplanten. De meest bekende is de Ilex crenata, ook wel de Japanse huls genoemd. Deze vertoont de meeste uiterlijke overeenkomsten in vergelijking met de buxus. Kleine, groene blaadjes en goede vertakkingen. Eén van de kenmerken van alle buxusvervangers zoals die bij de kwekerij worden aangeboden is de winterhardheid. Dat wil zeggen dat ze het hele jaar door groen blijven en nagenoeg geen blad verliezen. Ook zijn ze allemaal geschikt voor iedere snoeivorm en kunnen ze het hele jaar door, behalve tijdens een vorstperiode, worden aangeplant. Ook kunnen ze op iedere plek in de tuin staan. Volle zon of de volledige schaduw: een buxusvervanger doet het op iedere standplaats even goed.

 

Japanse hulst als buxusvervanger

De Japanse hulst leent zich uitstekend voor het vormen van mooie haagjes, zowel hoog als laag. Ook solitair aangeplant is de Japanse hulst een aanwinst voor iedere tuin of terras. Twee maal per jaar snoeien zorgt ervoor dat deze buxusvervanger in topconditie blijft en een gezonde groei doormaakt. In het voorjaar krijgt de Japanse hulst witte bloemetjes die naderhand vervangen worden door zwarte besjes. Vogels zijn dol op deze bessen dus de Japanse hulst kiezen als buxusvervanger zorgt ook voor leven in de brouwerij. Wilt u meer weten over dit alternatief of één van de vele andere soorten? Wij helpen u graag!