De beste tips voor tuinonderhoud in de zomer

tuinDie paar weken dat het mooi weer is in Nederland wil je optimaal van je tuintje genieten. Om ervoor te zorgen dat je bloemborders, je haag, je gazonnetje en je vijver er ook in de warmste maanden op hun best uitzien, is goed tuinonderhoud belangrijk. Wij geven je graag wat tips!

Het snoeien van je haag

Om ervoor te zorgen dat jouw haag er goed verzorgd uitziet en compact groeit, is het belangrijk het op het juiste moment te snoeien. Heb je een laurier in je tuin? Deze snoei je het beste in juni of juli. Door dit ieder jaar te doen, zal de laurier compact worden en creëer je een mooie haag met minimale doorkijk. Als je een beukenhaag, een taxushaag of snelgroeiende coniferen hebt, is het belangrijk deze te scheren in de zomer.

Tuinonderhoud aan bloemen en planten

Ook je bloemen verdienen de beste verzorging. Dit geldt zeker voor de exemplaren die niet de hele zomer door bloeien. Zodra bloemen uitgebloeid zijn, is het belangrijk ze af te knippen. Zo kan de plant langer doorbloeien.

Het kan zijn dat je planten en bloemen in je borders hebt staan die snel groeien en hun buurplanten beginnen te overheersen. Je kunt er dan voor kiezen om ze wat bij te knippen, zodat het geheel er verzorgd uitziet. De meeste planten mogen de hele zomer door gesnoeid worden.

Heb je planten in de tuin staan die erg de hoogte in zijn gegroeid en waarvan de stelen bijna bezwijken onder het gewicht van hun bloemen en bladeren? Het beste ondersteun je ze door gebruik te maken van bijvoorbeeld bamboestokken. Wil je de hele zomer lang genieten van bloemen die in bloei staan? Vergeet dan niet dat bemesting onderdeel is van goed tuinonderhoud.

Je gazon onderhouden

Gras groeit als kool, zeker in de zomer. Weersta de neiging om het vaak en kort te maaien. In warme, droge periodes zal je gras op die manier namelijk snel uitdrogen. Maai je gras dus niet korter dan 5 cm. Wil je je gazonnetje groen houden? Besproei het dan eens per week. Doe dit ’s morgens of ’s avonds, zodat je gras niet verbrandt in de hete middagzon.

Tuinonderhoud aan de vijver

Alles groeit snel in de zomer, dus ook waterplantjes. Je zult regelmatig kroos en algen uit je vijver moeten verwijderen. Doe je dit niet, dan zal dit ten kosten gaan van je waterplantjes en zelfs je vissen. Hang eventueel ook een net over de vijver om reigers, katten en andere dieren bij je vissen vandaan te houden.

Zelf het tuinonderhoud doen of het uitbesteden?

Hoewel tuinonderhoud voor sommige mensen pure ontspanning is, zien anderen het als last en willen ze tijdens de mooie zomerdagen vooral relaxen in hun tuin. Het uitvoeren van het tuinonderhoud is dus een prima tijdverdrijf als je groene vingers hebt, maar anders kun je beter het tuinonderhoud uitbesteden. Op die manier kun je lekker van je tuin genieten en dat is uiteindelijk waar het om gaat. 

Er zijn gelukkig veel hoveniersbedrijven die het tuinonderhoud voor je uit handen kunnen nemen. Let ook zeker op kennismakingsaanbiedingen voor tuinonderhoud. Vaak kun je voor een gereduceerd bedrag voor een dagdeel een hovenier in je tuin laten werken om te ervaren of je het uitbesteden van het tuinonderhoud prettig vindt. Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf dat een kennismakingsaanbieding heeft is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *