Wat je moet weten over het inrichten van een tuin met de mooiste tuinplanten

Ik heb door de jaren heen heel wat tuintjes mogen aanschouwen welke aangelegd waren door hun trotse eigenaren en heb natuurlijk ook zelf heel wat aan mijn eigen tuin gewerkt. het belangrijkste wat mij in al deze gevallen opviel was dat de inrichting het belangrijkst is voor de algehele uitstraling van een tuin. Natuurlijk wil iedereen de mooiste tuinplanten aanschaffen en plaatsen in de tuin, maar is het daarbij altijd heel belangrijk te kijken naar de plek die aan de planten zal worden gegeven binnen de tuin. Net als bij de inrichting van het huis de sfeer voor een groot deel wordt bepaald door de inrichting, is het niet veel anders bij een tuin.

De beschikbare ruimte heeft grote invloed op de inrichting

De beschikbare ruimte voor een tuin hoeft op zich helemaal geen beperking te zijn voor het aanleggen van een prachtige tuin met de mooiste tuinplanten. Voordat je begint met het plaatsen van de planten is het altijd belangrijk even een plattegrond te maken van de beschikbare ruimte. Let hierbij vooral ook op de delen die genoeg zonlicht krijgen en plaats daar de planten die ook graag in het zonnetje staan. Reserveer de overige delen van de tuin voor andere plantsoorten en laat genoeg ruimte vrij om ook nog vrij tussen alle planten in te kunnen lopen…..

Je zult namelijk het nodige onderhoud moeten plegen en is het ook altijd leuk wanneer je gewoon vrij tussen de plantjes door gaat kunnen lopen.

Probeer alles nog eens op te sieren met een fraaie decoratie

Tuindecoraties zijn er genoeg te vinden in de diverse gespecialiseerde winkels en geeft het plaatsen van zo een versiering weer eens een extra mooi tintje aan de tuin. Indien je een decoratie net te veel vindt of er de ruimte gewoon niet voor hebt in de tuin, kan je altijd ervoor kiezen om de tuinplantjes zelf ook op een mooi voetstuk te plaatsen of fraaie plantenhanger. Deze zijn niet alleen mooi om te zien, maar zorgen ze er ook voor dat je meer plantjes kunt plaatsen op een relatief klein oppervlak. Voor de echte liefhebers is het meestal heel belangrijk zoveel als mogelijk plantjes te kunnen plaatsen en helpt zo een plantenhanger een aardig handje mee. Ook zijn er speciale rekken te verkrijgen waar de plantjes heel handig boven elkaar kunnen worden geplaatst. Deze opties zijn natuurlijk meer bestemd voor de kleinere soorten tuinplanten.

Grotere planten kun je gewoon in een grote pot laten staan

Met het oog op ons klimaat is het soms handig grotere planten gewoon in potten te laten staan. Zo kunnen ze makkelijk worden verplaatst naar een plantenkas of naar binnen tijdens de koude maanden. Wat ook een voordeel is van het laten staan in de potten, is dat het ook makkelijker wordt de tuin her in te richten. Verandering van spijs doet eten en zal elke tuin wel eens een herinrichting ondergaan. De plantjes welke zich in de potten bevinden kunnen makkelijk worden verplaatst en is het hierdoor mogelijk de tuin binnen korte tijd een metamorfose te laten ondergaan. En wat dacht je ervan om ook eens wat van jouw mooie tuinplanten te verkopen of te ruilen? Indien ze zich in potten bevinden kan dat probleemloos geschieden en loopt de plant geen schade op bij het verwijderen uit de bodem.

Voor het inrichten van een tuin met de mooiste tuinplanten heb je dus gewoon wat creativiteit nodig en helpt het altijd mee wanneer je ook rondkijkt naar andere tuinen. De beschikbare ruimte is hierbij nooit een beperkende factor en ligt het aan de manier van plaatsen hoe de tuin eruit zal zien.

Geplaatst in Planten verzorging, Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *