Een lage haag creëren met Japanse hulst planten

lage haagWerd in het verleden veelal de buxus gebruikt om lage hagen mee te vormen: tegenwoordig is de Japanse hulst hiervoor erg in trek. Waar de buxus te kampen heeft met aanvreting door de buxusmot en diverse schimmelziektes heeft de Japanse hulst hier geen last van. Wel is het vergelijkbaar met de vele voordelen die een buxus ook heeft. Zo is de Japanse hulst winterhard waardoor u het hele jaar door kunt genieten van een groene, lage haag. Ook heeft het geen voorkeur voor een standplaats en behoeft het maar weinig verzorging. Tot slot kan de Japanse hulst in iedere vorm worden gesnoeid. Daardoor is het niet alleen als lage haag heel geschikt maar kan het ook solitair in de tuin of in een pot aangeplant worden.

Japanse hulst als lage haag aanplanten

We kennen de Japanse hulst ook onder de naam Ilex crenata. Het mooie is dat de Japanse hulst in het voorjaar kleine witte bloemetjes krijgt die later plaatsmaken voor zwarte besjes. Deze zijn bij inname ligt giftig behalve voor vogels. Zij zijn dol op deze besjes. Hierdoor hebt u altijd leven in de brouwerij als u de Japanse hulst als lage haag aanplant in de tuin. Dat aanplanten kan het hele jaar door, behalve tijdens een vorstperiode. Het netjes en recht aanplanten van de laagblijvende haag is wat makkelijker wanneer u een hulplijntje spant. De grond moet goed gedraineerd zijn en ietwat zuur van samenstelling. Om de lage haag van Japanse hulst een goede start te geven kunt u wat rododendrongrond toevoegen tijdens het aanplanten.

Haag die laag blijft snoeien

Om de Japanse hulst als lage haag goed in vorm te houden kunt u deze het beste twee maal per jaar snoeien. De beste periodes hiervoor zijn het voorjaar en aan het einde van de zomer. Zorg dat het snoeien gebeurt op een bewolkte, niet al te warme dag. De kans op verbranding van de blaadjes is daardoor het kleinst. Wanneer u het snoeien goed bijhoudt blijft de Japanse hulst een mooie lage haag met een compacte vorm. Bij warm weer geeft u het extra water en éénmaal per verwent u het door wat organische mest toe te voegen.

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *