Vraag: Ik ben momenteel bezig mijn tuin in te richten, maar heb wel geen ruimte voor een plantenkas. Welke planten kunnen in de tuin blijven tijdens de winter?
Antwoord: Er zijn een heleboel planten die prima in de winter gewoon in de tuin kunnen blijven staan en heb je voor deze planten helemaal geen verwarmde plantenkas nodig. Het ligt er wel aan wat je van jouw tuin in de winter verwacht. Zo zijn er een heleboel soorten siergrassen die gedurende de hele winter groen blijven. Wil je wat meer kleur in de tuin dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor kerstrozen of heesters. Zo zorg je toch voor wat variatie in de winter en voorkom je dat alles er troosteloos gaat uitzien.
Vraag: Mijn tuin staat er nu wat verwaarloosd bij en wil ik graag de draad weer even oppakken. Ik dacht eraan om de tuin opnieuw in te richten. Wat kan ik het best doen om een eigen rustig plekje te creëren in de tuin waar ik mij na een drukke dag kan terugtrekken?
Antwoord: een eigen plek in jouw tuin is misschien wel het beste wat je als tuinliefhebber kunt doen. Smaken verschillen echter en moet je de plek inrichten op de manier welke voor jou het gunstigst uitvalt. Er zijn diverse adviezen te vinden op het internet en kan je een leuke uitkiezen en aanpassen naar jouw wensen.
Vraag: Toen ik vanmorgen een rondje in mijn tuin liep merkte ik een aantal hoopjes aarde op die vers waren opgeworpen. Ik heb het vermoeden dat er een mol in mijn tuin bezig is. Kan ik het beestje gewoon laten of is het toch beter het te laten verwijderen?
Antwoord: Het ligt er allemaal aan wat je met jouw tuin van plan bent. Als je een gazon wilt aanleggen kan een mol behoorlijk schade aanbrengen en is het een goed idee het beestje te laten verwijderen. Er zijn bedrijven die zich erin hebben gespecialiseerd en ben je er ook verzekerd van dat het op een diervriendelijke manier zal gebeuren. Ga je echter de tuin gewoon gebruiken om bijvoorbeeld wat planten in potjes te zetten of een heg aan te leggen, dan is zal de je geen last ondervinden van de mol.
Vraag: De bodem in mijn tuin is niet bepaald vruchtbaar en ben ik van plan om daar wat aan te doen. Zou het een beter idee zijn om gewoon wat compost in bakken te doen of raad je een andere manier van bemesting aan?
Antwoord: Compost bevat nagenoeg alle nodige voedingsstoffen voor de plant omdat het zelf ook wordt samengesteld uit plantafval. Het is wel een goed idee om dan niet de hele tuin met een laag compost te bedekken omdat je daarvoor wel grote hoeveelheden nodig zult hebben. Bovendien is dat niet de meest efficiënte manier van bemesten. Zet alles daarom gewoon in bakken en plant daar je planten in. Een voordeel van de plantbakken is ook dat je de bemesting kunt aanpassen naar de behoeftes van de plant (meer kalk bijvoorbeeld).
Vraag: ik ben van plan een composthoop te maken om zo ook op een goedkopere manier mijn planten te kunnen voorzien van een goede voeding. Mijn buurman zegt echter dat zo een composthoop wel zal gaan ruiken en er ook heel wat vliegen op af gaan komen. Klopt het wel wat hij zegt en kan ik dan wat doen om de overlast dan te beperken?
Antwoord: Een composthoop zal inderdaad wat gaan broeien en komen er hierbij wat gassen vrij die wat onaangenaam kunnen ruiken. De geur is echter niet sterk en zal in de tuin nauwelijks merkbaar zijn. De composthoop dient verder ook afgedicht te zijn en hebben vliegen dus geen kans om erop te gaan. Na een tijdje verdwijnen die dus ook. Let er wel op dat je bij het maken van de composthoop uitsluitend plantmateriaal gebruikt. Soms wordt er namelijk ook wat dierenmest doorheen gemengd en kan dat er wel voor zorgen dat de geur wat onaangenaam wordt.