Geen last meer van de buxusmot

Heeft u een bruine Buxushaag in de tuin staan, die is kaalgevreten door de buxusmot / buxusrups. Het valt te bestrijden, maar dit zal dan continu moeten blijven gebeuren en is niet eenmalig. Wij geven tips over hoe u deze kunt bestrijden of door een buxus vervanger in de tuin te plaatsen, zodat u er in één keer van af bent.

Buxusmot en -rups herkennen

Struiken zitten er in Nederland vol mee: de buxusmot. Op steeds meer plekken in Nederland zorgt dit voor bruine Buxusplanten omdat ze worden kaalgevreten. Om er zeker van te zijn dat dit ongedierte de reden is van uw bruine buxushaag, kunt u hier het beste een paar keer per jaar op controle. Bijvoorbeeld voor, tijdens en na de zomer. In het voorjaar veranderen de rupsen namelijk in motten en dit is een continu proces van tijdens- en na de zomer. U kunt de rupsen herkennen aan de gele kleur, waarbij ze later groener worden met zwarte strepen en stippen. Ook wanneer er stukjes uit de blaadjes zijn van de buxus, is dit een teken van buxusrups in de planten. Een natuurlijke manier om dit aan te pakken, is door planten in de tuin te zetten die vogels aantrekken. Zo zijn bijvoorbeeld koolmezen gek op buxusrupsen.

Natuurlijk bestrijden

Zoals aangegeven kunnen de buxusmot en buxusrups op een natuurlijke manier bestreden worden door dingen in de tuin te planten waar vogels op af komen. Ook kunt u zelf de rupsen verwijderen met de hand. Daarnaast kunt u – wat niet natuurlijk is maar wel kan helpen – een bestrijdingsmiddel op de blaadjes spuiten.

Buxus vervangen

Ook kunt u ervoor kiezen om de buxus te vervangen. Een kwekerij zoals Buxusvervanger is gespecialiseerd in het kweken van planten die niet vatbaar zijn voor de buxusmot. Deze planten zijn ook groenblijvend en uitstekend winterhard, hebben kleine groene blaadjes en lijken hiermee enorm veel op de buxus.

Geplaatst in Planten verzorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *