Hoe onderhoud je een compressor? 

Niet iedereen heeft een compressor in huis, maar eigenlijk zou je er eens naar moeten kijken als je nog geen compressor in je bezit hebt. Je kunt namelijk ontzettend veel dingen doen in en rondom huis waar een compressor jouw handigste hulpmiddel bij is. Een compressor die perst lucht samen en je kunt dit gedoseerd weer loslaten bij jouw klus, denk bijvoorbeeld bij het oppompen van banden, maar je kunt er nog veel meer mee, meer dan jij misschien wel zou denken. Je kunt je compressor namelijk gebruiken voor slopen, boren, zandstralen, voor het verf spuiten, slijpen of voor nog meer andere klussen. Omdat de compressor zo multifunctioneel is, is het ook erg belangrijk om voor goed compressor onderhoud te zorgen, zodat jouw gereedschap het het langste volhoudt en jou zo lang mogelijk kan blijven helpen. Een compressor is ook wel te vergelijken met een persluchtsysteem.

Olie nodig of niet?

Voordat je aan het onderhoud begint, is het goed om nog even zeker te weten welke soort compressor je hebt: Heb je een compressor die oliegesmeerd is of heb je een compressor die geen olie nodig heeft? Het is daarom ook goed om de gebruiksaanwijzing van jouw compressor goed te bewaren om eventuele tips en trics uit te halen. Wanneer jij erachter bent dat jouw compressor olie gebruikt, is het goed om sowieso even het oliepeil te controleren. Dit kun je doen door op het oliepeilglas te kijken of de wijzer tussen de twee streepjes staat, dit betekent namelijk de minimale en de maximale hoeveelheid. Wanneer je ziet dat de wijzer nog voor het ene streepje staat, is het oliepeil te laag en is het belangrijk om deze met behulp van een trechtertje weer bij te vullen. Bekijk goed welke olie er al in je compressor gebruikt is, zodat je deze opnieuw kunt gebruiken. 

Vocht verwijderen

Zoals al eerder beschreven, wordt de lucht in een compressor samengeperst en doordat dit gebeurt, ontstaat er condens, dit is wanneer een vloeistof van gas of damp naar vloeibaar verandert. Dit vloeibare water loopt in het reservoir en daarom is het belangrijk om deze zo af en toe even te legen om te voorkomen dat het reservoir te vol loopt en je wil voorkomen dat er teveel vocht in blijft staan, omdat dit kan zorgen voor roestvorming en door die roestvorming kunnen vervolgens hele kleine gaatjes ontstaan en die wil je niet, omdat deze voor onveilige situaties zouden kunnen gaan zorgen. Onder aan de compressor zit een klein kraantje die je open kunt draaien om de vloeistof weg te kunnen laten lopen, hier kan wat roest bij in zitten, dus zorg voor een bakje, zodat het niet in je vloer trekt. 

Controleren is belangrijk

Ongeacht of je een compressor hebt die olie verbruikt of niet, is het wel belangrijk om de luchtfilters te controleren. Deze kun je vaak zo uit je compressor draaien of heb je er een schroevendraaier voor nodig, maar wanneer je deze uit de compressor gehaald hebt, is het belangrijk om deze stof en vuilvrij te maken door er bijvoorbeeld even op te blazen. Wanneer je ziet dat het vuil er niet vanaf gaat, is het tijd voor een nieuwe luchtfilter. Controleer daarnaast de aandrijfriem, wanneer je weet dat jouw compressor hier gebruik van maakt. 

Geplaatst in Onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *