De Ilex Crenata, sierlijke vervanger van de Buxus

Ilex CrenataDe Ilex Crenata wordt vaak gebruikt als een vervanging van de Buxus. De Buxus wordt namelijk de laatste tijd vaak getroffen door ziektes en aantastingen, waardoor de Ilex Crenata de perfecte vervanging is. De sterke Ilex Crenata is namelijk nauwelijks vatbaar is voor ziektes of andere aantastingen. Deze sierheester is populair door de fijne, kleine blaadjes met een frisgroene glans. Het zijn stevige blaadjes die licht bolvormig zijn en ze zijn makkelijk te onderhouden. Ook is het makkelijk om de Ilex Crenata in verschillende vormen te snoeien. Hierdoor wordt hij dus vaak gebruikt als vervanger van de Buxus. De Ilex Crenata is alleen net iets sierlijker omdat in deze heester kleine witkleurige bloemetjes bloeien in het voorjaar. Als het een vrouwelijke plant is dan zet zich dit laten om in kleine zwarte besjes. Deze besjes zijn wel lichtgiftig.

Verschillende soorten van de Ilex Crenata

De Ilex Crenata is verkrijgbaar in verschillende soorten. Dit zijn de Green Hedge, Caroline Upright en Maximowicziana Kanehirae. Alle drie zijn de redelijk gelijk, maar hebben allemaal net verschillende kenmerken. De Green Hedge en de Caroline Upright groeien ongeveer 10 tot 20 centimeter per jaar. De Maximowicziana Kanehirae groeit het snelst van de drie en kun je dus makkelijker gebruiken als je snel een haag in je tuin wilt. De verschillende soorten zijn allemaal gelijk in het onderhoud en aanplanten.

Het aanplanten en onderhoud

Het onderhouden en het aanplanten van de Ilex Crenata is gelukkig redelijk makkelijk. Alleen aan het begin heb je er wat meer werk aan. Het is verstandig om de Ilex Crenata op een humusrijk en vocht doorlatende ondergrond te planten. Dit kan verder het hele jaar door. Ook kunnen turf en een organische bodemverbeteraar worden toegevoegd om de heester een betere start te geven. De eerste dagen is het goed om de Ilex Crenata vochtig te houden. De wortels planten zich namelijk niet diep. Als de Ilex Crenata eenmaal goed is gegroeid dan zal je hem ongeveer twee keer per jaar moeten snoeien.  Mocht je nog vragen hebben over de Ilex Crenata en het onderhoud, dan kun je altijd kijken op de webshop Ilexcrenata.nl.

Bron foto door MIO ITO on Unsplash

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *