sedumdaken

Zo creëer jij een milieu vriendelijke tuin

Sinds een aantal jaren hebben we te maken met een aantal actuele problemen zoals klimaatverandering, biodiversiteit vermindering en slechtere luchtkwaliteit. Veel groene plekken verdwijnen, vooral in de stad. In deze tijd is het daarom belangrijk om zelf in oplossingen te denken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je tuin milieuvriendelijk in te richten. Dit kun je op heel veel verschillende manieren doen. Hieronder worden een aantal ideeën uitgelegd en toegelicht. Hopelijk heb je wat aan deze tips zoals sedumdaken en milieuvriendelijk graszaad, zodat je je eigen tuin ook duurzamer kan maken aan de hand van deze voorbeelden.

Wied je onkruid niet zo vaak meer

Hoewel we allemaal onze tuin zo netjes mogelijk erbij willen hebben liggen, is dit niet altijd de meest duurzame optie. Wist je namelijk dat het wieden van onkruid helemaal niet zo milieuvriendelijk is? Onkruid, zoals mos en paardebloemen,  is belangrijk voor heel veel dieren. Zij leven namelijk van onkruid. Hoe langer je je onkruid laat staan, hoe duurzamer jouw tuin zal zijn. Het is dus aan te raden om het gras in de tuin niet één keer per week te maaien, maar juist wat minder. Het kan namelijk geen kwaad om maar één keer per maand te maaien. Daarbij bespaar je ook brandstof en stoot je minder koolstofdioxide uit.

Liever composteren dan de welbekende potgrond

Daarnaast is het aan te raden om geen potgrond meer te kopen. Potgrond bestaat namelijk voor zo’n 70 procent uit turf. Turf is een grondstof die vocht vasthoudt. Het is daarom verstandiger om je eigen potgrond te maken door middel van composteren. Composteren is een heel makkelijk proces. Zorg ervoor dat je in de herfst oude bladeren verzamelt en in een zak bewaart. Je kunt ook oude groente- en fruitafval op een hoop bewaren. Verschillende bodemorganismen en bacteriën zetten deze bladeren of afval uiteindelijk om tot compost. Deze manier van compost maken is veel milieubewuster en duurzamer. 

Bekijk het dak van je schuur eens

Wanneer je een tuin hebt met een schuur is het verstandig om eens te kijken naar het dak van je schuur. Je kunt namelijk op elk dag wel een groen dak creëren. Wanneer je zo’n groen dak creëert, help je de natuur. De planten op het groene dak kunnen daar namelijk koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een sedumdak. Dit dak is niet zwaar en ook nog eens onderhoudsarm. Sedum is een vetplant dat goed geschikt voor de begroeiing op het dak. Dit plantje op sedumdaken kan tegen zowel droogte als regen. 

Kies voor milieuvriendelijk graszaad voor je tuin

Je kunt op dit moment ook graszaad kopen dat zeer milieuvriendelijk is. Gras zaaien is sowieso al een betere en milieuvriendelijkere keuze dan wanneer je graszoden zou leggen. Bij het maken van graszoden wordt namelijk veel gebruik gemaakt van water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wanneer je je eigen gras zaait, ben je dus automatisch duurzamer bezig. Houd er bij het inzaaien van je gras wel rekening mee dat je het gras beschermt tegen vogels. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een lint of een vogelverschrikker. Hopelijk heb je wat aan deze tips zodat je je eigen tuin ook langzamerhand milieuvriendelijker kunt maken!

Bron afbeelding door CDC on Unsplash

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *