Wat zijn de regels voor het plaatsen van een tuinhuis in de tuin?

TuinWanneer je een tuinhuis wilt hebben is het van belang dat je vooraf weet waar je rkeening mee dient te houden. Een van de aspecten waar je rekening mee dient te houden zijn de regels die er spelen op dat gebied. In dit artikel lees je wat er qua regelgeving speelt en waar je nog meer rekening mee dient te houden.

Meestal geen vergunning nodig

Als je een tuinhuis wilt plaatsen in je tuin hoef je in de meeste gevallen geen vergunning te hebben. Zo mag je een tuinhuis hebben die lager is dan 3 meter, een kleiner oppervlakte heeft van 30m2 en niet wordt gebruikt om in te wonen. Mocht de tuinhuis niet aan deze eisen voldoen, dan kan het wel nodig zijn om een vergunning aan te vragen. 

Andere regels waar rekening mee gehouden dient te worden

Als je een tuinhuis op je eigen erf plaatst die een groter vloeroppervlakte heeft dan 10m2 dan dient de tuinhuis minimaal een meter van de erf van de buren te staan of de weg te staan. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat de achter- of zijerf van een woonoppervlakte voor meer dan de helft bebouwd is. 

Een tuinhuis kun je meestal zelf in elkaar zetten

Wanneer je van plan bent om een tuinhuis te kopen dan dien je ook rekening te houden met de bouw hiervan. Over het algemeen kun je de blokhut zelf in elkaar zetten. Wel is het belangrijk dat je hier voldoende tijd voor uitstrekt en beschikt over het juiste bouwmateriaal. Lees je van te voren goed in over wat je nodig zal hebben bij het opbouwen van de tuinhuis. Een tip die wij jou in ieder geval kunnen geven is dat je moet zorgen voor voldoende mankracht. Zo dien je de tuinhuis minimaal met drie personen op te bouwen. 

De kwaliteit van de tuinhuis

Als je een tuinhuis koopt wil je er natuurlijk zo lang mogelijk profijt van hebben. Om lang profijt te kunnen hebben van een tuinhuis is het belangrijk dat de bouwmaterialen van hoge kwaliteit zijn. Schaf dan ook niet zomaar ergens een tuinhuis aan, maar doe eerst onderzoek. Een Lugarde tuinhuis is bijvoorbeeld een erg goed product. Als de tuinhuis een langere periode staat, is het van belang dat je deze opnieuw schuurt en verft. De verf maakt het huisje weer mooier, maar zorgt ook voor minder slijtage.

Een ander soort tuinhuis die erg geliefd is in Nederland is de Karibu tuinhuis. Deze kun je op verschillende plekken verkrijgen, waaronder webshops. Voordat je een tuinhuis bestelt is het wel van belang dat je goed kijkt naar de grote van het huisje en de beschikbare ruimte. Het laatste waar je op zit te wachten is dat de tuinhuis niet goed of niet mooi in je tuin past. Door hier vooraf goed naar te kijken bespaar je jezelf een hoop gedoe. Overigens is het niet moeilijk om dit te onderzoeken. Zo kom je met een rolmaat en een aantal piketpaaltjes al een heel eind.

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *