Tips voor het maken van een tuinontwerp

tuinDe lente is weer begonnen. We kunnen de deur weer uit. De zon opzoeken. De tuin in. Heerlijk naar buiten met je gezin, familie of vrienden. Elk jaar rond deze tijd realiseren we ons opnieuw hoe belangrijk onze tuin is. Het groene verlengstuk van de huiskamer. Vooral als we deze hebben weten in te richten naar onze persoonlijke wensen en behoeften.

Om dat te realiseren, is het belangrijk dat je een goed doordacht tuinontwerp maakt. Zowel voor een nieuw aan te leggen tuin, als een tuin die enkel een goede opknapbeurt verdient. In dit blogartikel delen we een drietal waardevolle tips met je voor het maken van een tuinontwerp.

Bedenk wat je wensen zijn

Voordat je aan het maken van een tuinontwerp begint, moet je eerst bedenken wat je wensen zijn. Dus waar moet je tuin aan voldoen? Moet er bijvoorbeeld speelruimte zijn voor de kinderen? Heb je huisdieren die vrij moeten kunnen rondrennen? Wil je een groot terras waarop je kunt barbecueën? Wil je veel of weinig tijd aan het onderhoud van je tuin besteden? Enzovoorts. Schrijf al je wensen op, zodat je bij het ontwerpen niets over het hoofd ziet.

Houd rekening met de waterafvoer

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien, waardoor tuinen blank komen te staan. Daarom is het belangrijk om in het tuinontwerp rekening te houden met het afvoeren van hemelwater.

Dat kan om een simpele oplossing gaan, zoals een regenton die je op de dakgoot aansluit. Maar ook over complete drainage oplossingen waarmee je het regenwater naar een ondergronds reservoir vervoerd, zodat je het water kunt gebruiken om de beplanting water te geven wanneer er droge periodes aanbreken.

Bekijk welke tuinmaterialen je kunt hergebruiken

Wanneer je een bestaande tuin hebt waarvoor je een tuinontwerp gaat maken, is het aan te raden om te kijken welke tuinmaterialen je uit je huidige tuin kunt meenemen naar je nieuwe tuin. Probeer hierbij creatief te zijn.

Tuintegels kun je bijvoorbeeld op verschillende manieren hergebruiken. Je kunt ze schoonspuiten of omdraaien zodat je ze in je nieuwe tuin kunt hergebruiken. Je kunt ze ook in kleine stukken breken en er een speels muurtje of plantenbak van maken. Inventariseer dus goed welke tuinmaterialen er in je huidige tuin liggen en op welke manieren je ze kunt hergebruiken.

Professioneel tuinontwerp laten maken

Kom je er gaandeweg achter dat je het lastig vindt om het tuinontwerp te maken of twijfel je of je aan alle belangrijke aspecten hebt gedacht? Dan is het aan te raden om een tuinontwerp door een hoveniersbedrijf te laten maken. Een hovenier weet als geen ander hoe hij een professioneel tuinontwerp moet uitwerken waarbij rekening is gehouden met alle belangrijke aspecten.

Een voorbeeld van een hoveniersbedrijf waar vakkundige hoveniers werken die jarenlange ervaring hebben in het maken van tuinontwerpen, is Aardoom hoveniers uit Ridderkerk. Het mooie is dat ze hun ontwerpen in professionele 3D programma’s maken waardoor je een virtuele wandeling door je nieuwe tuin kunt maken. Zo kun je ervaren of de nieuwe tuin ook echt voldoet aan het beeld dat je voor je hebt.

Bron foto door Marija Rusaka via Pexels

Geplaatst in Tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *