Hoveniersbedrijven hadden het al jaren druk, maar sinds de eerste lockdown is het werk nog meer toegenomen. Mensen zitten immers thuis en doordat ze niet op vakantie gaan investeren ze hun geld in hun woning, waaronder de tuin.
Het gevolg is dat de wachttijden voor het laten aanleggen van een nieuwe tuin tot ruim een half jaar kunnen oplopen. Wanneer je dus een nieuwe tuin wilt laten aanleggen is de winter hét moment. In de winter zijn mensen namelijk niet met hun tuin bezig, waardoor de beschikbaarheid bij hoveniersbedrijven beter is. Bovendien weet je dan zeker dat je het aankomende tuinseizoen van je nieuwe tuin kunt genieten.
Het begint met een tuinontwerp
Het laten aanleggen van een nieuwe tuin is voor veel mensen een leuk, maar ook een spannend moment. Want hoe weet je van tevoren of de nieuwe tuin aan je verwachtingen gaat voldoen?
Daarom is het altijd aan te raden om, voordat de eerste schep de grond in gaat, een tuinontwerp te laten maken. Het liefst in 3D, want op die manier kun je een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en kun je ervaren of het idee voor je nieuwe tuin aansluit op je verwachtingen. De kans op teleurstellingen is dan eigenlijk praktisch uitgesloten.
Belangrijke aandachtspunten met betrekking tot tuinontwerp
- Zorg voor voldoende zitruimte, ook voor visite.
- Creëer voldoende speelruimte. Indien je een hond hebt, zorg dan ook dat die zijn eigen plekje krijgt om te spelen.
- Schaduwrijke plekken. Je kunt deze plakken creëren met bijvoorbeeld een pergola, terrasoverkapping, parasol of zonnescherm.
- Beperk het aantal vierkante meters dat je betegeld. Het regenwater kan dan beter weglopen en bovendien help je de natuur een handje doordat je met de planten schuilplaatsen en voedselbronnen voor dieren creëert.
- Zorg voor een goede mix tussen snelgroeiende en langzaam groeiende planten. Op die manier voorkom je dat je wekelijks in de tuin staat om de beplanting te snoeien.
- Een ander aandachtspunt met betrekking tot de beplanting is dat het aan te raden is om een mix te maken van winterharde planten en seizoensplanten. Winterharde planten kunnen de lage temperaturen in de winter aan en behouden hun blad. Daardoor ziet je tuin er in de winter ook nog leuk uit.
Wat kost het laten aanleggen van een nieuwe tuin?
Dat is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:
- De tuinmaterialen
- Het aantal arbeidsuren en het arbeidsloon
- Het tuinoppervlak
Toch is er een indicatie te gegeven voor de kosten van het aanleggen van een nieuwe tuin. Voor een gemiddelde tuin, dus de tuin van een rijtjeswoning, moet je rekening houden met bedragen van tussen de € 5.000,- en € 10.000,-.
Circulaire tuinen
Je kunt de kosten voor het aanleggen van een nieuwe tuin flink verlagen door tuinmaterialen te hergebruiken. Als je geen tuinmaterialen hebt die hergebruikt kunnen worden, kun je aan de hovenier vragen om gebruikte tuinmaterialen in te kopen en die in je tuin toe te passen. Hoveniers beschikken vaak over een groot netwerk, waardoor ze via partners eenvoudig aan materialen kunnen komen.
Als er in je nieuwe tuin veel gebruikte tuinmaterialen worden verwerkt, dan spreken we ook wel over een circulaire tuin. Circulaire tuinen zijn goed voor de natuur en voor je portemonnee. Er hoeven immers geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe tuinmaterialen te produceren. En doordat het om tweedehands tuinmaterialen gaat is de inkoopprijs een stuk lager dan die van nieuwe materialen. Circulaire tuinen zijn dus een echte win-win oplossing voor mens en natuur!