Venijnboom

Alles over de venijnboom

Bij het lezen van de naam venijnboom denkt u natuurlijk: wat is dat voor een benaming? De venijnboom is een ander benaming voor de taxus Baccata, een bekende coniferensoort. De naam komt voort uit het feit dat het giftig is voor mensen en dieren bij inname. Het bevat een giftige stof dat taxol heet. Aan de venijnboom groeien besjes die verleidelijk kunnen zijn voor met name jonge kinderen en dieren. Dat geldt overigens niet voor vogels. Hun verteringssysteem werkt anders en ze zijn dol op de besjes die de Taxus voortbrengt. Ondanks de misschien afschrikwekkende naam is de venijnboom een prachtige heester die zeer geschikt is om hagen mee te vormen.

De kenmerken van een venijnboom

Een venijnboom heeft heel veel voordelen. Het is winterhard en kan op iedere standplaats worden aangeplant. Het heeft glanzende naalden die zo’n anderhalve centimeter lang zijn. Door de dichte begroeiing biedt het veel beschutting en zorgt het er tevens voor dat inkijk in de tuin nagenoeg onmogelijk is. Het kan uitgroeien tot grote hoogte, namelijk wel 4 meter. Niet alleen als hoge haag kan de venijnboom de tuin sieren, ook een lage haag ermee vormen staat prachtig. Wilt u de Taxus solitair aanplanten? Ook dat kan natuurlijk. Het is in iedere vorm te snoeien. Eénmaal per jaar snoeien houdt de venijnboom in topconditie. Het snoeiafval wordt in diverse gemeentes ingezameld. De venijnboom bevat namelijk stoffen die gebruikt worden bij de behandeling van diverse soorten kanker. Dit bewijst maar weer dat het lang niet zo venijnig is als de naam doet vermoeden.

Venijnboom aanplanten als haag

De venijnboom is het gehele jaar door aan te planten, behalve tijdens een vorstperiode. De standplaats maakt dus niet zoveel uit maar de bodem moet wel goed doorlatend zijn. De venijnboom houdt namelijk niet van natte voeten wat wortelrot kan veroorzaken. Plant het niet te diep in de grond, alleen de kluit is voldoende. Afhankelijk van de hoogte plant u de venijnboom op een bepaalde afstand van elkaar waardoor er een dichte haag ontstaat. Om een idee te geven: zijn ze 100 tot 120 centimeter hoog? Dan hebt u 3 venijnbomen per strekkende meter nodig.

Bron afbeelding van Annette Meyer via Pixabay

Geplaatst in Trends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *